Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie

Forum osiedla Avia dla mieszkańców i osób planujących zakup. Standard wykończenia, podpisywanie umów, odbiory.
ngy16687

Re: Ogrodzenie placu zabaw na Osiedlu Avia w Krakowie

Postautor: ngy16687 » 05 kwie 2016, 9:16

To na pewno nie mieszkasz na 2 Pułku, gdzie od lat spokój i sielanka, a demolowanie to co najwyżej przez deweloperów grodzeniem :mrgreen: Na każdym osiedlu zdarza się, że ktoś coś podpisze, ale to urok całego Krakowa, również grodzonych pseudo bezpiecznych osiedli. Na tych grodzonych jest nawet gorzej, bo co dzień trwa nieustanna walka o miejsce parkingowe, a porysowane samochody czy urwane lusterka ze złości to stały krajobraz.

Przyjdziesz kiedyś na największy plac zabaw pod Carrefourem albo nieco mniejszy przy kościele zobaczysz jak wygląda ta rzekoma demolka. Wyobraź sobie że to tacy jak ja czy moi znajomi stale męczymy dzielnicę, ZZM, ZIKiT o usprawnianie, pielęgnowanie i rozwój, miejsca parkingowe lub po prostu działamy sami. To co widzisz na osiedlu nie wzięło się z niczego, a ze wspólnego działania oszołomów zza płota ;) a wkrótce a znam całkiem sporo takich co będą z obu stron płota.

Życzę wszystkim abyśmy się tak dogadywali i dbali o własność jak teraz dogaduja się ludzie na 2 Pułku. Co do płotów, to postuluję wymianę na żywopłoty. Co do placu zabaw, będę postulował na zebraniach wspólnot, aby był ogólnie dostępny dla każdego, a najchętniej obniżyłbym koszty i oddał go do ZZM zzm.krakow.pl. Nowa, prężnie działająca z sukcesami jednostka miejsca, pełna zapaleńców, którym można zaufać.

white_coal

Postautor: white_coal » 05 kwie 2016, 10:37

Na tym wspaniałym bezpiecznym i ogrodzonym osiedlu będzie mieszkać ok 12 tys ludzi... myślę że te ogrodzenia to są chyba po to żeby Ci ludzie sami się nie zadeptali.. a z tym malowaniem i urywaniem to kolega przesadza. Od kiedy są kamery na większości bloków SM nie ma żadnych nowych "dzieł" a co do urywania lusterek to czytałem własnie że sobie Avioniści nawzajem cośtam pourywali bo jeden drugiemu stanał na miejscu itp. Poza tym śmieszy mnie troche ta niekonsekwencja, oto pojawia się wielka grupa ludzi którzy rekami i nogami chcą bronić swoich posiadłości i własności tymczasem ich psy srają gdzie popadnie ale już nie na swoim, a ich dzieci śmiecą na cudzych trawnikach. Z parkowaniem to samo, są znaki mówiące że jest zakaz wjazdu, że parkowanie z identyfikatorem to już wtedy prawo własnoći nikogo nie obowiązuje. Przy okazji pozdrowienia dla właściciela białej Mazdy jeśli czyta. Chyba chłopina lubi pompować opony i zrywać naklejki...

maniekmal

Postautor: maniekmal » 05 kwie 2016, 12:19

nie chodzi o to, że nie sąsiad sąsiadowi na złość bo ten mu za blisko stanął czy coś (Jak na Avii). Tylko szło jakieś bydło i wszystkie samochody wzdłuż ulicy pozbawione lusterek. Może faktycznie teraz takich incydentów jest mniej. Blok niby monitorowany ale tylko od strony klatki a w około popisany. Jest to osiedle Wysokie.

Co do psów co srają gdzie popadnie to masz w 100% racje, też mnie to denerwuje jak widzę ludzi z tymi pieskami ale posprzątać po tym już nie ma kto. To już jak ktoś jest idiotą to nie zależnie od tego po której stronie płotu mieszka. Tak samo masz racje jeśli chodzi o parkowanie. Jak już stoi ten płot to niech auta stawiane są po właściwej stronie.

white_coal

Postautor: white_coal » 05 kwie 2016, 13:03

no jeśli chodi o tzw. chuliganów to zgadza się , ogrodzenie jest jak najbardziej ok. Tylko że z punktu widzenia społecznego grodzenie jest złe ponieważ tworzy niepotrzebny podział ludzi i antagonizmy, jak choćby tu na miejscu. A ostatecznie chyba trzeba jakos żyć obok siebie i pamiętać że kij ma 2 końce. pozdro

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 07 kwie 2016, 14:21

Wydaję mi się, że nie wiecie jak wygląda życie na otwartych osiedlach, jak wygląda życie na osiedlu II p.l czy d.303. Tak tylko z przykładów: w lecie, gdy upały w budynku, człowiek o 22 chce usiąść na ławeczce przed blokiem, a tam leży bezdomny lub gogusie, którzy pytają "masz jakiś problem". Moja ulubiona ławka to ławka przy II p.l 41, idąc od tramwaju bardzo często oblegana przez nazywam ich złotówki, bo pytają o złotówkę, jak człowiek odmówi to zwyzywają.
Jak plac zabaw jest publiczny, to ciężko go utrzymać w czystości, jak będzie zamknięty to łatwo przyłapać, kogoś z psem, lub pijącego piwo na placu zabaw.

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 07 kwie 2016, 16:06

Incydent to nie norma, napisz jeszcze że plac zabaw na 2pl z resztą największy w promieniu kilku kilometrów, czy miasteczko rowerowe są źle utrzymane, a co dzień okupowane przez dziesiątki dzieciaków i młodzieży. Jak napisano powyżej nie dzielmy ludzi, widzisz problem reaguj i działaj na rzecz rozwiązania problemu, a nie pogłębiania przez budowanie murów, zasieków i dzielenia na my lepsi, Wy patologiczni. Jesli takie podziały będą utrwalane w domach to wyobraź sobie co będzie za kilka lat, kiedy dzieciaki razem będa chodzić do szkoły i kształtowac swoje postawy.

lofinden

Postautor: lofinden » 07 kwie 2016, 17:53

DarthMoon pisze:Moja ulubiona ławka to ławka przy II p.l 41, idąc od tramwaju bardzo często oblegana przez nazywam ich złotówki, bo pytają o złotówkę, jak człowiek odmówi to zwyzywają.

Przerażająca historia.

D89 pisze:Nie ma się czym przejmować, ja w przyszłym sezonie mam zamiar spokojnie sobie tam grillować i pić piwko z sąsiadami i znajomymi (na ogrodzonym, prywatnym terenie można ;) ).

DarthMoon pisze:Jak plac zabaw jest publiczny, to ciężko go utrzymać w czystości, jak będzie zamknięty to łatwo przyłapać, kogoś z psem, lub pijącego piwo na placu zabaw.

No to DB89 popiłeś. Zostaniesz przyłapany ;)
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2016, 21:38 przez lofinden, łącznie zmieniany 1 raz.

white_coal

Postautor: white_coal » 08 kwie 2016, 13:49

Natomiast życie na zamkniętym osiedlu to sama sielanka : sfrustrowani ludzie szukający miejsca postojowego, wypatrujący z okna czy ktos z innej wspólnoty nie stanął na ich terenie, czy obce dzieci nie bawią sie na placu zabaw, czy furtka zamknięta itp. radość i zabawa ! :)

D89

Postautor: D89 » 08 kwie 2016, 17:12

@lofinden
1. Pierwszy cytat nie pochodzi z mojej wypowiedzi, proszę o sprostowanie.
2. Jeszcze nie popiłem, nikt mnie na niczym nie przyłapał i nie "przyłapie" bo nie zamierzam się z niczym kryć.

Sprawy te będzie regulował regulamin ustalony przez wspólnotę i tutaj (naiwnie) liczę na rozsądek mieszkańców.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 08 kwie 2016, 20:23

Tego się bałem, tanie mieszkanie = "wieśniactwo". Jak chcecie grilować, to proszę jechać na przylasek rusiecki lub kupić dom, za Krk.

Wróć do „Osiedle Avia - forum dotyczące tematów ogólnych”