Podgrzewanie podłogowe - czy i jak można zrobić

Pomysły na urządzenie łazienki. Porady, praktyczne rozwiązania i możliwości wykończenia łazienki w nowym mieszkaniu.
ATM

Podgrzewanie podłogowe - czy i jak można zrobić

Postautor: ATM » 03 paź 2014, 23:32

Czy ktoś z Was stosował już bądź zna opinię znajomych, którzy zastosowali w swoim mieszkaniu (w tym w łazience) podgrzewanie podłogowe?
Oczywiście z przyczyn prawnych oraz technicznych/estetycznych (grubość wylewki) nie biorę pod uwagę instalacji podłączonej do ogrzewania w pionie lecz mam na myśli ogrzewanie elektryczne. :)
Zapraszam do dyskusji :)

Nowy

Re: Podgrzewanie podłogowe - czy i jak można zrobić

Postautor: Nowy » 04 paź 2014, 22:50

Bardzo dobry temat, też się nad tym zastanawiałem. Możesz wyjaśnić o co chodzi z niemożliwością zrobienia normalnego ogrzewania podłogowego ze względu na kwestie prawne? Ja rozważam zrobienie prysznica bez brodzika, a to wiązałoby się z robieniem dodatkowej wylewki podnoszącej poziom podłogi, więc właśnie dlatego zastanawiałem się czy przypadkiem nie zrobić również ogrzewania tego rodzaju. Podobno jest to dosyć praktyczna sprawa.

Kala

Postautor: Kala » 05 paź 2014, 9:46

Nowy a na którym piętrze będziesz mieszkać :D a tak serio to myślisz, ze nie będzie zalewać sąsiada z dołu?

ATM

Postautor: ATM » 05 paź 2014, 10:43

Pisząc kwestie prawne miałem na myśli zarówno to, że położenie takiej instalacji wymagało by podniesienia wylewki o jakieś 8 cm (z tego co wyczytałem w internecie), drugą sprawą jest to że należy uzyskać zgodę od dewelopera/ zarządcy i mieszkańców - tak więc nie jest to niemożliwe ale uciążliwe i mało realne chyba..następnie należy ponowić jakieś obliczenia dla danego lokalu by były one zgodne ze stanem po przeróbkach :P
słyszałem, że takie przerobienie instalacji najprościej można wykonać na najwyższych piętrach ponieważ nie zaburza się obiegu ciepłej wody w pionie.

Nooooo..to o czym piszesz Nowy też jest ciekawą sprawą i może bardzo dobrze wyglądać w dopiero co wyremontowanej łazience :) :)

Nowy

Postautor: Nowy » 05 paź 2014, 12:40

@Kala no właśnie będę mieszkał na górnych piętrach, myślę, że zalewanie sąsiadów z dołu nie jest tu problemem ;)
Ale chyba @ATM ma rację, że zrobienie takiego ogrzewania w bloku z jednolitym systemem ogrzewania, to na tyle dużo zachodu, że chyba nie ma sensu się za to zabierać. Bo z tego co kojarzę, to nie będziemy mieć w mieszkaniach osobnych liczników ciepła, tylko płacimy od metra w czynszu i tyle. No ale ciągle mam nadzieję, że podniesienie wylewki w łazience jednak będzie możliwe. A jak prysznic bez brodzika zrobi się dobrze, to sąsiedzi na dole powinni być też całkiem bezpieczniejsi. A z drugiej strony widziałem kilka niezłych zalań, które powstały przez zwykłą wannę czy pękniętą rurę w łazience. Choć ja akurat chciałbym to tak rozwiązać, żeby zrobić lekki spad do prysznica z całej łazienki i jeszcze próg przy drzwiach, żeby nawet w przypadku awarii pralki czy problemu z rurą, cała woda spływała sobie spokojnie do tej dziury i może Cię nawet nie być w domu w tym czasie, a większa tragedia się nie stanie ;)

Z ogrzewania podłogowego chyba trzeba będzie jednak zrezygnować, chyba, że właśnie elektryczne, tak jak pisał @ATM, ale nie wiem czy w tym przypadku ma to sens ekonomiczny. Podgrzewanie podłogi prądem na pewno sporo by kosztowało, choć z drugiej strony jest tańsze w montażu. Kwestii prawnych chyba też specjalnych tu nie ma... Może to jest jakiś pomysł. Dawaj znać, jeśli dowiesz się tu czego więcej, ja też dowiedzieć się jeszcze czegoś w tej sprawie. U mnie taka podgrzewana podłoga w łazience, to byłyby jakieś 2-2,5 m2, więc naprawdę niewiele.

ATM

Postautor: ATM » 05 paź 2014, 13:01

Powiem szczerze, że mam chrapkę na ogrzewanie podłogowe w łazience :) na pewno będę jeszcze drążył temat, pogadam z ludźmi którzy by to ewentualnie montowali i chętnie podzielę się informacjami :)
Do opłacalności takiej "inwestycji" podchodzę w ten sposób, że wolę mieć i korzystać sporadycznie niż później żałować :P
wydaję mi się, że jest tam jakiś sterownik za pośrednictwem, którego regulujemy temperaturę podgrzewania..ponadto nie korzysta się z tego przez cały dzień :P sama powierzchnia rozłożenia mat tak jak napisałeś to może być ok 2,5 - 3 metrów w zależności od powierzchni łazienki bo nie pod każdym 'meblem' ona będzie..:D:D

Planujesz kabinę kwadratową/prostokątną tak?

iti

Postautor: iti » 05 paź 2014, 22:28

Tak, kabina miałaby być prostokątna, nie wiem też czy nie dobudowałbym z jednej strony ścianki, która stanowiła by jej jeden bok i wtedy tylko jedne drzwi byłyby potrzebne, pewnie szklane. No ale jeszcze trzeba doprecyzować, czy to na pewno będzie wykonalne w naszym bloku :)

Yankes

Postautor: Yankes » 05 paź 2014, 23:42

ciekawy temat
też myśle o takim ogrzewaniu choć właściwie takiej funkcji nie będzie spełniać.
Ja chce zostawić grzejnik a jak się wieczorem bedziemy zbierać do kąpieli to włączy się wcześniej taką matę pod kafelkami by mieć ciepłą podłogę.

Maty takie są dostępne w dużych sklepach budowlanych i nie drogie.
Jak się mata zepsuje to tylko stracę komfort ciepłej podłogi- chyba że skuje kafelki

iti

Re: Ogrzewanie podłogowe - czy i jak można zrobić

Postautor: iti » 06 paź 2014, 10:04

@Yankes, no właśnie też myślałem o tym właśnie w ten sposób, żeby dało się włączyć jak będzie potrzebne i wyłączyć później, bo nie musi grzać przez całą dobę.

Yankes

Re: Ogrzewanie podłogowe - czy i jak można zrobić

Postautor: Yankes » 08 paź 2014, 22:01

wiec trzeba pomyśleć i zakładać

Wróć do „Jak urządzić łazienkę w nowym mieszkaniu?”