Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie
Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie
Cześć, mam pytanie. Całkiem niedawno dowiedziałem się od pewnego Pana, który posiada obszerną wiedzę na różne tematy. Od niego wiem, że część pasa startowego, który obecnie służy do operacji lotniczych, a po ludzku rzecz biorąc na potrzeby Małopolskiego Pikniku Lotniczego jest w rękach Politechniki Krakowskiej, a zachodnia część pasa wchodzi w skład Lotniczego Parku Kulturowego. Nie wiem czy to jest prawda, ale moim zdaniem cała droga startowa powinna być własnością Muzeum Lotnictwa Polskiego. I tu jest moje pytanie czy SSE Kraków obejmuję zabudowę tej części pasa, który jest rzekomo własnością Politechniki Krakowskiej?
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 0:57 przez lrc1912, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie
Temat tej strony Stella Sawickiego został już poruszony w innym temacie, włącznie z mapką "stanu własności":
Zagospodarowanie terenu po lotnisku w Krakowie
Wychodzi na to, że tak jak piszesz - pas podzielony jest na dwie części, w tym ta wschodnia należy albo do SSE, albo do innego prywatnego właściciela. Skoro teren nie należy do Muzeum Lotnictwa, to znając życie w każdej chwili może zostać zabudowany, o ile zajdzie taka potrzeba i konserwator zabytków(?) wyrazi na to zgodę. Z tego co mi wiadomo - na chwilę obecną nikt jeszcze nie planuje się tam budować.
Wychodzi na to, że tak jak piszesz - pas podzielony jest na dwie części, w tym ta wschodnia należy albo do SSE, albo do innego prywatnego właściciela. Skoro teren nie należy do Muzeum Lotnictwa, to znając życie w każdej chwili może zostać zabudowany, o ile zajdzie taka potrzeba i konserwator zabytków(?) wyrazi na to zgodę. Z tego co mi wiadomo - na chwilę obecną nikt jeszcze nie planuje się tam budować.
Re: Pas startowy po drugiej (zachodniej) stronie ul. Stella Sawickiego w Krakowie
Konserwator zabytków na pewno nie wyrazi zgody na zabudowę. W Wikipedii piszę, że fragment zachodniej części lotniska jest wpisany do rejestru zabytków, a co więcej posiada kod ICAO czyli jest zarejestrowanym lądowiskiem.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 0:59 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.
Część pasa startowego tam, gdzie powstają obecnie Nowe Czyżyny, to ponoć też zabytek i całość była/jest dogadywana z konserwatorem zabytków. Tylko informuję jakie są opcje. Branie czegokolwiek za pewnik, szczególnie gdy chodzi o teren przeznaczony pod SSE i nienależący do gminy, to takie trochę naiwniactwo.
Re: Pas startowy po drugiej stronie ul. Stella Sawickiego
Nie był zabytkiem skoro deweloper zerwał betonową nawierzchnię. Z tego co wiem, to powstawał dopiero plan zagospodarowania przestrzennego terenu tam, gdzie obecnie stoją bloki Avia, ale się spóźnili. Planowali urządzenie w tym miejscu Parku. Wysłałem swego czasu pismo do MLP ażeby zrobili wszystko, co w ich mocy w celu ochrony przed zabudową terenu po drugiej stronie ul. Stella Sawickiego. MLP na pewno jest świadome tego, że jak go zabudują, to zorganizowanie Pokazów Lotniczych może być w przyszłości niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:01 przez lrc1912, łącznie zmieniany 2 razy.
Fedaykin pisze:Temat tej strony Stella Sawickiego został już poruszony w innym temacie, włącznie z mapką "stanu własności":
Tematy się różnią, bo ja pytam o drogę startową, a w tym temacie jest mowa o zagospodarowaniu terenu, ale mimo to dzięki za uwagę.
Oczywiście, że tematy się różnią ... w każdym razie mapka ze wskazanego przeze mnie tematu wyraźnie wskazuje, że wschodnia część pasa należy właśnie do PK (czyli w domyśle również do SSE), a nie do gminy. Skoro zezwolono na zabudowanie pasa w miejscu Nowych Czyżyn, pewnie i na SSE go zabudują, jeśli zajdzie taka potrzeba. W przeciwnym razie oddano by PK teren tylko "do pasa startowego", a oddano wraz z pasem. W każdym razie ewentualna zabudowa nastąpi raczej nieprędko - ze wskazanego przeze mnie tematu wynika również, że kolejne inwestycje kierują się raczej w stronę Stella Sawickiego, nie w stronę pasa startowego.
Co do Pikniku Lotniczego z kolei, to raczej szedłbym w stronę, że miasto wręcz dokłada się tutaj do interesu (promocja), miast na nim zarabiać. Może kasa muzeum nieco na tym zyskuje.
Co do Pikniku Lotniczego z kolei, to raczej szedłbym w stronę, że miasto wręcz dokłada się tutaj do interesu (promocja), miast na nim zarabiać. Może kasa muzeum nieco na tym zyskuje.
Tutaj jest mapka, która czarno na białym pokazuje, że SSE (kolor zielony) nie obejmuje pasa startowego i części działek z lewej strony ul. Stella Sawickiego. Mniemam, że ta mapka pokazuje granice SSE Kraków:
lrc1912: Mapa niedostępna. Najprawdopodobniej usunięta ze strony źródłowej.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:03 przez lrc1912, łącznie zmieniany 4 razy.
Ta mapka bardziej sprawia wrażenie poglądowej, niż jakiegoś planu ... ale nie należy z góry zakładać, iż jest nieprawdziwa. W takim razie wypadałoby dowiedzieć się dokładnie do kogo należy działka ze wschodnią częścią pasa startowego (skoro niby nie należy do miasta) i jakie ów podmiot ma wobec niej plany. No, ale chyba nikt tutaj nie jest w stanie udzielić Ci szczegółowych informacji na ten temat ... w przeciwnym razie ktoś bardziej kompetentny już by się tutaj wypowiedział. 

W rzeczy samej, ale może ktoś posiada szerszą wiedzę na ten temat.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2022, 1:04 przez lrc1912, łącznie zmieniany 1 raz.
Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”