Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Forum Dzielnicy Czyżyny - sprawy ważne dla jej mieszkańców, remonty, nowe inwestycje, szkoły i przedszkola oraz miejsca do spędzania wolnego czasu. Propozycje zmian w Czyżynach i pinie o obecnie prowadzonych.
sam.slater

Re: Protest przeciwko wycince drzew przez Budimex w Czyżynach i negocjacje

Postautor: sam.slater » 18 kwie 2016, 7:55

Żenujący, tendencyjny artykuł pana Krzywaka. Pisany pod zamówienie? O jakiej lojalce jest mowa? Jeżeli ktoś głośno protesuje, zabiera głos w imieniu większości, to niech weźmie na siebie kawałek odpowiedzialności. Bardzo łatwo się można z tego wszystkiego "wykpić" - że ja nie jestem umocowana czy umocowany do reprezentowania mieszkańców i niczego nie podpiszę...to kto ma podjąć decyzję czy godzimy się na takie czy inne rozwiązanie? Są odważni do rozpętania medialnej burzy, ale nie ma odpowiedzialnych do podejmowania decyzji?

Mówienie przez autora artykułu o lojalce ma tylko nadać pejoratywny wydźwięk wypowiedzi i nic więcej, jeszcze autor podkreśla że jest historykiem. Ja nie jestem, ale wiem co to lojalka...to co Budimex podsunął do podpisania nie ma nawet znamion lojalki.

Żeby była jasność zależy mi na drzewach i zieleni, dlatego pytam Panią Cioch P. Woźniakiewicza i P. Ziemiańskiego: co robicie w kwesti projektu parku na placu manewrowym? Bo jakoś nie udaje mi się uzyskać informacji co na to aktywiści? Tylko mi nie piszcie o budżecie obywatelskim, bo to jest dobre narzędzie, ale nie do dużych projektów...i nie mówcie mi o sprawach własnościowych, bo to dopiero jest schizofrenia rządząc się na działce Budimexu, a obawiać się potencjalnych zwrotów nieruchomości dawnym właścicielom placu manewrowego....

Protest przeciwko wycince drzew na terenie objętym prawomocną decyzją o pozwoleniu na budowę to tylko mydlenie oczu mieszkańcom - działania pod publiczkę. Budimex złożył odwołanie i jest tylko kwestią czasu wycinka, chyba że miasto zaryzykuje odszkodowanie dla dewelopera...a może SM Czyżyny się na to odszkodowanie złoży?

Szanowny autor artykułu uprawiając tanią propagandę nie pokusił się nawet o rzetelną wypowiedź Budimexu, to ja zatem jeszcze raz przytoczę ich słowa:

Jednocześnie podtrzymujemy deklarację, iż urządzimy ww. parki niezależnie od orzeczenia SKO. Niemniej aby dalej procedować ww. projekty parkowe, niezbędna jest wcześniejsza akceptacja wszystkich proponowanych rozwiązań przez przedstawicieli społeczności lokalnej i zainteresowanych stron. Stąd przedstawiliśmy uczestnikom spotkania z 8 kwietnia stosowną deklarację w tej sprawie. Osoby podające się za liderów społeczności lokalnej poprosiliśmy o odpowiedź/ komentarz do 15 kwietnia.

Szanowni liderzy strajku: weźcie za coś odpowiedzialność!

Yankes

Postautor: Yankes » 18 kwie 2016, 8:51

ten artykuł jest żenujący i napisany językiem który ma trafić do prostych ludzi.
Mają nadzieję, że ciemny naród może to kupi - ale raczej się pomylą :lol:

D89

Postautor: D89 » 18 kwie 2016, 18:40

Myślę że jako nabywcy mieszkań i przyszli mieszkańcy powinniśmy zrobić kontrakcje. W tej chwili w mediach i internecie dominuje jednostronny przekaz: ludzie protestują, a Bx jest be. Może warto pokazać że nie zgadzamy się na zawłaszczanie tereu NASZEGO osiedla, które powstaje za NASZE pieniądze.

Dodatkowo przypominam że im dłużej opóźnia się budowa tym dłużej będziemy mieli za oknami koparki, betoniarki, hałas i kurz. Myślę że w interesie każdego nabywcy mieszkania jest żeby cała budowa zakończyła się jak najszybciej i żebyśmy mogli spokojnie mieszkać na osiedlu, a nie placu budowy. W tym punkcie nasze interesy są dokładnie przeciwne do interesów krzykaczy którzy chcą jak najdłużej skupiać na sobie uwagę medialną i lansować swoje osoby "które nikogo nie reprezentują".

ngy16687

Postautor: ngy16687 » 18 kwie 2016, 19:20

Ale wiesz o które drzewa chodzi, te za pasem po drugiej stronie. Kompletnie nie wpływają na jakość życia. Raczej protestujemy przeciw chaosowi przy Orlińskiego 1, na ktore Budimex stracił pozwolenie na budowę i budowa leży i pewnie jeszcze długo błoto i wszelki syf będzie na wjeździe.

Poza tym nabyłeś mieszkanie i udział w gruncie wokół bloku a nie osiedle, a już zwłaszcza nie nabyłeś żadnego mieszkania w blokach po drugiej stronie pasa. Nie rób fermentu.

D89

Postautor: D89 » 18 kwie 2016, 19:29

Nie nabyłem ale hałas i kurz z tamtej budowy do mnie doleci. Poza tym czułbym się dużo spokojniej widząc że te mieszkania są już w sprzedaży. Przedstawiciele Bx nigdy nawet się nie zająknęli o tych blokach, a przy tym całym zamieszaniu z miastem i akty-terrorystami zupełnie możliwe że np. Bx opchnie je miastu na mieszkania komunalne.

Kicek

Postautor: Kicek » 18 kwie 2016, 22:27

To jest niesamowite... Ludzie protestują przeciwko wycince drzew, mówią, że za mało zieleni (wg projektu pod blokiem mam mieć całkiem zielono)... Ciekawa jestem, czy jak oczekiwali na swoje własne M to czy sąsiedzi tak bardzo utrudniali i opóźniali im termin odbioru... Widać "człowiek" człowiekowi wilkiem. Wypadałoby trochę pohamowania i ogłady w tym wszystkim SM Czyżyny i inni! Z tego co mi wiadomo działka należy do Bdxu a nie do zachłannej SM Czyżyny i reszty zazdrośników, dlatego nie starajcie się zarządzać ziemią, która do Was nie należny :)

zagi

Postautor: zagi » 18 kwie 2016, 22:43

myślę , że tu nie tyle chodzi o te głupie drzewka , tylko o te bloki , które mają powstać (a raczej nie powstać ) po drugiej stronie pasa. Drzewa to tylko pretekst , przecież bdx poszedł juz w tym zakresie na daleko idące ustępstwa, prawie połowa drzew miała zostac , reszta przesadzona itd. Bdx wyszedł z projektem urządzenia dwóch skwerów/parków, ale druga strona cały czas jest na nie. Poruszają jakies urojone postulaty o szkołach, przedszkolach, przychodniach które deweloper miałby wybudować , zeby łaskawie pozwolili nam zamieszkać. Na innym forum poświęconym tej budowie hejt leje się wiadrami , aż żal czytać, nie zdziwiłbym się jakby to miejscowi pseudo eko -aktywiści umieszczali tam posty... jak widac cięzko w krakowie zamieszkać we własnym m poniżej 5 tys za metr :)

Nowy

Postautor: Nowy » 18 kwie 2016, 22:47

A tymczasem na stronie pojawił się mały i odrobinę polemiczny tekst o proteście przeciwko wycince drzew w Czyżynach (pod linkiem) polemizujący z artykułem opublikowanym na Krowoderskiej :) W zasadzie to podsumowanie tego, co czym większość osób w okolicy bardzo dobrze wie, może na Krowodrzy nieco gorzej to widać :idea:

Obrazek

A tu jeszcze fotka zieleniącej się działki przed Orlińskiego 4... Ja trzymam kciuki, żeby zieleń udało się tam zachować, a jeszcze lepiej uporządkować, zrobić jakąś infrastrukturę i dosadzić jeszcze więcej roślin :)

Nowy

Postautor: Nowy » 20 kwie 2016, 21:41

To ja jeszcze podrzucam link do Kroniki dzisiejszej, w której było o proteście mieszkańców okolicznych i naszej "betonowej pustyni":
krakow.tvp.pl/24978432/20-iv-2016-godz-1830

Zarzutów dużo, teraz jest, że chcą uchylenia pozwoleń na budowę, bo niby zostały wydane z naruszeniem prawa, ale konkretów brak. No chyba, że konkret to miał być wojewódzki konserwator zabytków, który miał inną wizję pasa niż miejski konserwator, ale to właśnie z tym drugim deweloperzy ustalają zakres swojej działalności, więc z tego co kojarzę, nie ma się do czego przyczepić...

maks

Postautor: maks » 20 kwie 2016, 23:12

Tendencyjny i jednostronny materiał, jak cała kronika (w tonie sensacji), a "teren zielony sami możemy urządzić" tylko gdyby nie było pomysłu od budimexu, to sami by na to nie wpadli, koniec końców pewnie i tak zostanie taki jak jest, czyli j.w. u kolegi na zdjęciu (choć działka podobno pod inwestycje usługową ma być opchnięta). Urzędasy larum podnieśli jak już zabetonowano większość terenu i chcą ochronić pare drzewek... a na co patrzyli jak pozwolenia na budowę wydawali? Że zieleni prawie nie będzie a zagęszczenie ludzi i samochodów jak w chinach... :lol: No cóż jak można to można nikt nie zakazał to devel buduje a że tanio to i ludzie kupują, biznes is biznes.

Wróć do „Dzielnica Czyżyny w Krakowie - sprawy ważne dla mieszkańców”